Kotorvaroška Dolina

Posjet predstojnice Krstičević

Datum: 7.11.2014.


Sesvetska Sopnica/Zagreb, U četvrtak 30. listopada 2014., Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske obišla je Franjevački samostan sv. Ilije i Župu sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba.

Tijekom obilaska novo useljenog samostana, gvardijan prof. fra Božo Lujić i župni vikar fra Stipo Karajica su predstojnicu Krstičević upoznali s pastoralno-duhovnim i materijalnim stanjem u samostanu i župi i naglasili da župa ima preko 4.000 vjernika u 1.219 domaćinstava. Najveći broj župljana su prognani i izbjegli Hrvati iz BiH, koji su u Hrvatsku doselili tijekom ratnih razaranja u BiH. Naglasili su da se u župi redovito održavaju susreti Hrvata iz Rame, Jajca, Kotor Varoša, Posavine, te se po potrebi održavaju i drugi kulturno – umjetnički programi Hrvata iz BiH. Osim toga, u župi djeluju tri župna zbora, Treći franjevački red, FRAMA te Humanitarno-karitativna udruga Kruh svetoga Ante.
Predstojnica Krstičević je zahvalila franjevcima Bosne Srebrene na svemu što su činili i čine za Hrvate iz Bosne i Hercegovine, koji su zbog ratnih strahota morali napustiti svoje domove. „Ova crkva i ovaj samostan nisu samo mjesto u kojem ostvaruju svoje duhovne i vjerske potrebe. Samostan je i mjesto njihova okupljanja i susreta. Prostor koji ih vezuje s njihovim rodnim krajem“
Župa sv. Marije Anđeoske u Sesv. Sopnici i samostan sv. Ilije u Zagrebu pripadaju franjevcima Provincije Bosne Srebrene. U studenom 2000. godine započeta je gradnja župne crkve, pastoralno-kulturnog centra i uz nju samostana i župne kuće. U tijeku su građevinski radovi na unutarnjem uređenju crkve i pristupnih puteva.

fra Stipo Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654