Kotorvaroška Dolina

Blagoslov križa

Datum: 18.8.2016.


Na "Otarišću" blagoslovljen križU svome djelu “Katolici u Kotorvaroškom kraju” pok. Anto Slavko Kovačić u opisu sela Zabrđe donosi “svjedočanstvo Jure Topalovića zvanog Babo, da je na njegovoj njivi, čiji se jedan ndio zove “otarišće” , nekoć bio oltar” id a su se dvije daske toga oltara čuvale dugo kod Macana Topalovića. Uz kanonske slike Isusova lika i Srca Marijina na jednoj je bila urezaana godina 1772. Isti “Babo” svjedoči das u se ove daske kao znamenje iznosile u vrijeeme nevremena (str.125-126).
Približno na mjestu “otarišća” dijelu koji se zove Brig, jedna grupa mladih entuzijasta, točnije sinovi Tome Topalovića – Rokinoga uz pomoć Ive Topalovića – Iće (Mijata Dininoga) opdigoše lijepi znanmen – Križ. Uskoro su se uključili i drugi – Marko Topalović Brzi i njegovi sinovi započeli su kopanje i ravnanje puta uz “Pozanovku”, tome su se priključili i drugi, pa je Stipo (Stipica) Šimunović – Dudin od vode Kaćare doveo put do “Šimuna”, Ivan Šimunović Cvićko produžio je put do “Lokve” da se može dovesti do iznad svoje “Biljevine”. Naravno, akciji su se priključivali i drugi svojim prilozima in a drugi način.
I onda, nakon možda i stoljeća, 13. Kolovoza  2016. Križ je blagoslovljen i na “otarišću” je slavljena sv. Misa uz nazočnost pristiglih vjernika, a poslije je nastavljeno istinsko narodno veselje. Sve su uljepšale tri generacije žena u narodnim nošnjama našega kraja. Vjerujem da je uz sjetnu radost nas pozemljara bila i radost na nebu od onih koji su se nekoć na “Brigu” družili, vjećali i kolo igrali.
 Hvala svima koji nisu žalili truda i sredstava za ovaj uistinu lijepi dar svome rodnom kraju.
Fra Anto Šimunović
  Povratak

Izdvojeno

Glasnik kotorvaroškog kraja broj 126

Svi sveti, Božić....

Datum: 10.1.2020. Pregledaj PDF

Glasnik broj 125

Za vas smo pripremili u ovom broju ...

Datum: 6.11.2019. Pregledaj PDF

Anketa

Ideš li Gospojini u Sokoline i sv. Roku ove godine?

Slika tjedna

5cec9149-2d64-4301-951e-f718731fa4b5