Kotorvaroška Dolina

Priča o najstarijem Kotorvarošaninu Anti Josipoviću

Datum: 25.11.2013.
Poštovani i dragi kotorvarošani, iako s malim zakašnjenjem, vjerujem da ova informacija i čestitka nije zastarjela i sigurno je vrijedna za objaviti na našoj stranici kojoj su najdraže dobre vibracije.Anto Josipović sin Ivana i Kaje rođ. Josipović je najstariji Kotorvaroški župljanin, Hrvat i vjernik. Mnogi ga od milja zovu Antićev. Rođen je 11. 11. 1920. godine u Zabrđu. Ovih je dana skromno, u krugu svojih najdražih, proslavio, vjerovali ili ne, punih 93 godine.
U siječnju 1945. godine se oženio s Jelom Josipović rođ. Zeba. S njom je rodio jedinca sina Ivana, koji se oženio s Mandom rođ. Josipović i od kojih do danas ima četvero unučadi: Marka, Jelu, Antu i Josipa i praunuku Paulinu. Nikad nije radio, oduvijek se bavio poljoprivredom i od plodova škrte zemlje skromno i zadovoljno živio sa suprugom i sinom. Materijalno mu nikada nije puno značilo. Od djetinjstva mu je vjera značila sve i vjere se nije stidio ni tada kada je to bilo teško. Držao se one: “Moli i radi”. Sve što je stekao, stekao je krvavim radom. Nije negirao ni jednu vlast, ali kroz sve režime što je prošao kroz život – nikad se nije odrekao svoje vjere niti je izgubio svoj ponos.

Tijekom srpske agresije na Kotor Varoš u lipnju 1992. godine, iako već poodmakle dobi, on i supruga su bili okrutno izvedeni iz obiteljske kuće i izloženi fizičkom maltretiranju i torturama, od čijih je posljedica Anto zadobio teži moždani udar i liječio se preko tri mjeseca. Nakon toga je, zbog narušenog zdravlja i povremenih grubih maltretiranja od strane doseljenih susjeda Srba u selo Zabrđe, morao napustiti rodni dom u kolovozu 1995. i nakon kratkog boravka u Hrvatskoj, zaputio se u Njemačku u daleki Hamburg, gdje i danas solidnog fizičkog i mentalnog zdravlja staračke dane provodi kod sina Ivana i nevjeste Mande, koji o njemu brinu i pomažu mu u svakodnevnici. Supruga Jela je umrla i sahranjena 2005. u Zabrđu, a on i dalje pokretan i još uvijek laganim korakom dva puta dnevno prošeta obližnjim parkom i porazgovara s ljudima. Na misu ne može ići, zbog sve mučnijeg podnošenja vožnje, ali se svakodnevno moli i zahvaljuje Bogu koji ga je nagradio bistrim umom i životnom mudrošću.
Anto je bio i jest praktičan vjernik. Svijetli je lik Kotorvaroškog kraja kako se u teškim životnim okolnostima može ostati uspravan. Možda je taj bogati duh razlog njegove dugovječnosti. Jedino malo slabije čuje, ali to ga ne sprječava da svakodnevno gleda televiziju i pomno prati sva društvena i politička zbivanja. Zna sve što se događa, a osobito prati događaje vezane za rodni Kotor Varoš i ljude u njemu.

Najstarijem Kotorvarošaninu, djedu Anti najiskrenije čestitke za rođendan, sa željama da ga prati dobro zdravlje i strpljivost u podnošenju pritisaka nadolazećih godina.

S. Karajica

Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654